sms marketing / بازاریابی پیامکی
بازاریابی پیامکی یا اس ام اس مارکتینگ (sms marketing ) استراتژی مبتنی بر ارسال پیام کوتاه به مخاطبانی که به محصولات شما و یا خدماتی که ارائه میکنید علاقه مند هستند ، در مقیاس گسترده است . بازاریابی پیامکی برای انواع مشاغل کارآمد است زیرا به شما کمک می کند در مدت زمان کوتاهی به اهداف مختلفی برسید.
از جمله دلایلی که بازاریابان ، بازاریابی پیامکی را ضروری می دانند این است که به سختی می توانید نقاط ضعفی را در این روش پیدا کنید .
چرا بازاریابی پیامکی رو انتخاب کنیم ؟
-
دامنه جهانی :
از آنجا که پنج میلیارد نفر از طریق تلفن همراه ارتباط دارند ، بازاریابی پیامکی فرصت های گسترده ای را برای ارتباط با مخاطبان فراهم می کند که فقط با خلاقیت و اندازه لیست شماره تلفن محدود می شود.
-
سطح بالایی از تعامل :
مردم ، تلفن های همراه را 80 بار در روز چک می کنند . به همین دلیل ، فعالیت های بازاریابی پیامکی نرخ باز قابل توجهی را نشان می دهد.
-
فرصت های متعدد برای استفاده :
مشاغل از بازاریابی پیامکی برای تبلیغات ، هشدارها ، اعلان ها ، یادآوری ها ، تأیید رمز ورود ، مسابقات ، اخبار ، اطلاعات محصول و ... استفاده می کنند.
-
متناسب با تجارت در هر اندازه:
شرکت های عظیمی مانند بانک ها ، آژانس های مسافرتی ، شرکت های هواپیمایی ، ارائه دهندگان خدمات بهداشتی و
غیره ، از بازاریابی پیامکی به عنوان ابزاری برای دسترسی به توده مردم بهره می برند. در عین حال ، یک تجارت کوچک نیز میتواند از آن برای مخاطبان محلی با اهداف دقیق تر در مقیاس کوچکتر استفاده کند.
-
تماس فوری با کاربران :
به طور معمول ، یک تحویل پیام کوتاه 3-6 ثانیه طول می کشد . سرعت ، یک عامل اساسی در کارایی بازاریابی پیامکی است.
-
بدون بازگشت :
بر خلاف بازاریابی از طریق ایمیل ، در طی مبارزات بازاریابی پیامکی هیچ بازگشتی وجود ندارد. حتی اگر دستگاه تلفن همراه خارج از محدوده یا خاموش باشد ، پس از اتصال دوباره تلفن به شبکه تلفن همراه ، پیامک به کاربران می رسد .
-
عملکرد مطلوب :
در ترکیب با کانال های دیگر بهترین عملکرد را دارد. بازاریابی پیامکی همراه با بازاریابی از طریق ایمیل و اعلان های فشار وب است. بازاریابان باهوش ترکیبی از این کانالها را برای رسیدن به اهداف خود ایجاد می کنند و گاهی اوقات آنها پیامهای خود را برای ارسال مجدد پیام الکترونیکی ارسال نمی کنند.
آیا بازاریابی پیامکی با تبلیغات پیامکی یکسان است ؟
همانطور که در ایمیل مارکتینگ تفاوت بین تبلیغات ایمیلی و ایمیل مارکتینگ را بررسی کردیم ، در این روش هم این قیاس را انجام می دهیم . به دلیل تشابه اسمی و جزئیاتی که هر روش در خود دارد بسیاری از افراد این دو روش بازاریابی یعنی بازاریابی پیامکی و تبلیغات پیامکی را ممکن است باهم اشتباه بگیرند یا تفاوت آنها را به طور واضح ندانند .
تبلیغات پیامکی در واقع ارسال حجم انبوهی از پیام تبلیغاتی به افرادی است که نمی دانید آیا به خدمات و محصولات شما علاقه مند هستند یا خیر . در این صورت نمی دانید که آیا هدف گذاری و هزینه ای که پرداخت کردهاید به مخاطبان درستی رسیده است یا نه . اما بازاریابی پیامکی تفاوت پررنگی با این روش دارد .
بازاریابی پیامکی در واقع ارسال پیامی است که هوشمندانه طراحی شده و به دست کسانی میرسد که آنها با خواست و میل خود در خبرنامه یا لیست پیامکی شما عضو شدهاند . آنها با میل خود پیام های شما رو دریافت کرده و از اطلاعاتی که در اختیار آنها می گذارید کمال استفاده را می برند . ارتباط و تعامل موثر شما با این گروه موجب می شود تا مشتریان و مخاطبان وفادار کسب وکار خود را از دست ندهید و حتی این لیست را گسترش دهید .
یک بازاریابی پیامکی موفق چه مزایایی برای کسب وکار ما دارد ؟
-
کم هزینه و اثربخش
ارسال یک پیامک به مشتری ، هزینه کمی دارد . و هنگامی که این پیام به تعداد زیادی از افراد فرستاده میشود هزینه آن کاملا مقرون به صرفه در میآید . همچنین این روش نسبت به سایر روش های تبلیغاتی مانند گوگل ادز ، تبلیغات کلیکی و ... اقتصادی ترین روش ممکن است .
-
سازگار با موبایل
کاربران در روز ده ها بار موبایل خود را چک میکنند و ساعت ها فعالیت های خود را از طریق موبایل انجام میدهند . حدود 80% درصد ترافیک موتور جستجوی گوگل نیز به کاربران موبایلی اختصاص دارد . طبق این آمار که حضور فعال کاربران در فضای اینترنت را تایید میکند ، این تعداد بیشمار کاربران در بستر آنلاین دوست دارند تا خدماتی که دریافت میکنند هم به صورت آنلاین در لحظه و بدون محدودیت باشد . بازاریابی پیامکی در کنار دیگر ابزار ها مانند وبسایتها و اپلیکیشنها این ارتباط را فراهم میکند .
-
دسترسی به طیف گسترده ای از مردم
از آنجایی که بیشتر مردم از تلفن های هوشمند استفاده میکنند این روش طیف گستردهای از مردم را پوشش میدهد . مزیت دیگر این روش این است که به جای تمرکز بر روی یک استراتژی بازاریابی که ممکن است فقط شما را به یک گروه از جمعیت برساند ، با بازاریابی پیامکی میتوانید دسته های متنوع از گروه های هدف مخاطب برند خود بسازید .
-
سازگار با سایر روش های بازاریابی
بازاریابی پیامکی را می توانید در کنار سایر استراتژی و کانال های تبلیغاتی استفاده کنید . این نوع بازاریابی می تواند راهی سریع و آسان برای جلب توجه مخاطبان برند شما به پیامی که به اشتراک می گذارید باشد .
-
ارسال و دریافت سریع
این روش معطلی و زمان انتظار ندارد و بلافاصله بعد از ارسال پیام توسط شما ، مشتریان آن را دریافت خواهند کرد . این دسترسی آسان و سریع به مخاطبان و پیچیده نبودن پروسه در ارسال پیام ها ، خبرها ، تخفیفات و ... در مواقعی که زمان کوتاه است به کمک ، کسبوکار ها می آید.
-
عدم اتلاف منابع
شما وقتی پیامی را برای کاربری ارسال می کند دیگر دغدغه این را ندارید که آیا پیام به دست کاربر رسید یا نه . زیرا حتی اگر کاربر در دسترس نباشد ، تلفن همراه وی خاموش باشد یا هر دلیل دیگر ، پس از آنکه در دسترس قرار گرفت پیام شما را دریافت خواهد کرد . با این مزیت دیگر هیچ پیامکی بازگشت نمی خورد و شما بهترین استفاده را از بودجه و منبع خود انجام می دهید .
-
امکان شخصی سازی پیامک
در بازاریابی پیامکی مشابه بازاریابی ایمیلی شما می توانید جامعه هدف برند خود را دسته بندی کرده و از آنجایی که این عامل یک مزیت و تفاوت مهم نسبت به تبلیغات ایمیلی است ، میتوانید پیامی با محتوا و امکانات متفاوت را برای هر گروه به اشتراک بگذارید . استراتژی مناسب بازاریابی شما برای ایجاد این دسته بندی ها و محتوایی که قصد اشتراکگذاری آن را دارید عامل کلیدی است که تا حد بسیار زیادی تاثیرگذاری بازاریابی پیامکی تان به آن بستگی دارد .
راز داشتن یک بازاریابی پیامکی موفق چیست ؟
-
هرچه پیام مختصر و مفیدتر باشد ، بازاریابی پیامکی ما جذابتر و تاثیرگذار تر خواهد بود .
-
برای افزایش اعتماد بین مشتری و برند ، پیام هایی که مشتری به آنها علاقه و نیاز دارد را ارسال کنید .
-
با روشهایی که منجر به تبادل اطلاعات با مشتری و نظرسنجی از او میشود ؛ از خواسته او آگاه شده و در جهت رفع آن تلاش کنید .
-
با کسب اجازه از مشتری برای ارسال پیامک به او ، ضمن رعایت حریم شخصی افراد حس مطلوبی را در مشتری ایجاد کرده و همچنین از ارسال پیامهای بیهوده و بیثمر جلوگیری میکنید .
-
جامعه هدف خود را هدفمندانه انتخاب کرده و مخاطب برندتان را طبق معیار های اصولی دسته بندی کنید .
-
بازاریابی پیامکی خود را در زمان و شرایط مناسب انجام دهید . با این کار نه نارضایتی و مزاحمتی ایجاد کرده و نه بیهوده منابع خود را مصرف می کنید .
-
نتایج کسبشده را اندازهگیری کرده و از دلایل شکست یا موفقیت خود درس بگیرید تا برای استراتژی های بعدی از آنها استفاده کنید .